Dufweholms Herrgård är en fin gammal herrgård som ligger utanför Katrineholm i Södermanland. Här erbjuds allt från hotellvistelser och spa till bröllopslokal och julbord. Herrgården har ett allmogemuseum och en gammal lanthandel där besökare kan köpa saft, godis och marmelad, eller beskåda en av Sveriges största samlingar av plåtskyltar och annan produktreklam. I källaren på Dufweholms Herrgård finns vinkällaren. Det är dock inte en vanlig vinkällare. Här förvaras champagne från skeppet Jönköping som sjönk år 1916 utanför den Finska kusten. Eftersom flaskorna låg på Östersjöns botten i över 80 år så måste de idag förvaras på samma sätt, och därför är vinkällaren full av stora akvarier där de gamla champagneflaskorna visas upp. Under december så erbjuder Dufweholms Herrgård julbord fulla av traditionellt tillagad mat, glögg och härlig stämning.

Nominerat till Stora Turismpriset

Dufweholms Herrgård är en del av Svenska Kulturpärlor som drivs av familjen Åström. I Svenska Kulturpärlor ingår även Pelles Lusthus i Nyköping, Södertuna Slott utanför Gnesta och Gripsholms Värdshus i Mariefred. Fredrik Åström och Johanna Battaroff samlar på både gamla hus och gamla saker, och de brinner för att bevara och visa upp kulturarvet. Deras samlingar innehåller bland annat ett stort antal korkskruvar av olika slag, Sveriges största samling av produktreklam samt Sveriges största samling av armagnac. Allt går att beskåda, och armagnacen även att provsmaka, vid deras gårdar och slott. I år är Svenska Kulturpärlor nominerat till Stora Turismpriset. Stora Turismpriset har i över 20 år delats ut av Tillväxtverket och Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Varje län kan nominera en kandidat och prisutdelningen sker i år den 7 december då 100 000 kr delas ut. Prispengarna ska användas till en kunskapsfrämjande insats. Vinnare år 2016 var Gotlands Museum.

Att renovera ett äldre hus

Familjen Åström har arbetat hårt för att bevara och renovera både Dufweholms Herrgård och övriga delar av Svenska Kulturpärlor. Att renovera ett hus kan ses som en skrämmande uppgift, särskilt om huset är gammalt eller klassat som ett byggnadsminne. Det är lätt att få för sig att ingenting får förändras och att det kostar alldeles för mycket för att man ska ha råd. Det behöver dock inte alls vara sant. Även hus som klassas som byggnadsminnen kan förändras, moderniseras och göras om en hel del, så länge husets karaktär bevaras. Och man måste inte vara miljonär för att renovera ett hus. Hos Sambla kan du låna till renovering. Sambla jämför de lån som olika bankar erbjuder så att just du ska hitta det lån som passar dig bäst. Sambla har hittills hjälpt över 140 000 personer att låna pengar, vare sig det varit till en husrenovering eller till en helt annan dröm, och de har fått väldigt goda betyg från sina kunder.