Hoby Kulle herrgård är belägen i Bräkne-Hoby strax öster om Karlshamn i Blekinge län. Den rosa huvudbyggnaden är mycket pampig och ligger vackert inbäddad i natursköna omgivningar. Herrgården har en lång och anrik historia från 1700-talet men den huvudbyggnad som vi kan se idag stod färdig 1846. Till fastigheten finns även en magasinsbyggnad med anor så långt tillbaka som 1600-talet. Hoby Kulle herrgård har en boyta på 408 kvadratmeter som är fördelade på 18 rum. Det finns även en magnifik paradvåning i den idag modernt men varsamt renoverade herrgården. Till huvudbyggnaden hör förutom magasinet även två flygelbyggnader och ett underbart växthus som är modernt utrustat med kök och har kapacitet att ta emot 50 gäster. Herrgården har även garage och en mat- och vinkällare på hela 230 kvadratmeter.

Spökar det på Hoby Kulle herrgård?

Spöken i ett rum

Det sägs att det spökar ordentligt på den vackra herrgården. När byggnaden köptes av Isaac Otto Ruben på 1840-talet ville han bygga om och flyttade delar av huset till en kulle som tidigare varit en gammal vikingagrav. Än idag spökar de gamla vikingarna i herrgårdens vinkällare och det gick inte så bra för varken Isaac Otto Ruben eller hans fru Caroline heller. En vecka efter att det nya huset stod klart dog hustrun i kolera och därefter mördades Ruben själv av stråtrövare. Man kan även tänka sig att det krävande ombyggnadsarbetet hade varit betydligt effektivare med en jordborr även om det inte hade förändrat Rubens tragiska öde.

Herrgården är känd från tv

Denna vackra herrgård har varit i antikhandlaren Mats Freidenfeldts ägo i 22 år och han har med varsam hand tagit hand om byggnaden. Efter cirka två decennier bestämde han sig för att sälja fastigheten och den låg ute till försäljning under tre års tid innan den såldes förra året. Herrgården blev känd för allmänheten när den kunde ses i “Madame Deemas underbara resa” på svt. Det blev dock inte den arabiska filmstjärnan och hennes man som köpte Hoby Kulle herrgård utan en annan lycklig köpare.