Byggnader med lång historia har ofta sin egen spökhistoria att berätta.

Hellefors Herrgård

Charlotta, dotter till herrgårdens upphovsman Detlof Heikenskjöld, vandrar här osalig än idag. Charlotta träffade här den man hon kom att älska resten av livet då han flydde hit från Finland, där han till ryssarnas förmån förrått landet. Dömd till döden så fick han straffet omvandlat till att bara bli av med högerhanden, en hand Charlotta bär på en idag.

Gällöfsta Herrgård

Herr Bång bodde här 1917-1936 och efterlämnade vid sin död sex barn. Inget av barnen övertog gården varför han själv fortsatt vakar över den och han kan höras sucka i matsalen. Han var en vänlig själ och mycket förtjust i kvinnor, så förtjust att han gärna besökte arbetarnas fruar då männen var på åkrarna och arbetade

Österbybruks Herrgård

Kring midnatt stannar ett sexspann med svarta hästar framför entrén och ur stiger en svartklädd kvinna, Catharina Boor. Catharina växte upp på Österbybruk men flyttade då hon gifte sig med Isaac Boor till Forsmarks Herrgård. Äktenskapet var olyckligt då hon på grund av sin enkla bakgrund aldrig accepterades av makens familj. Hon förföljdes av olyckor, dog ung och sägs söka sig tillbaka till sin far på Österbybruk.