Under den flyktingström som Sverige sett under de senaste åren så har många av landets herrgårdar omvandlats från hotell- och konferensanläggningar till flyktingboenden, till exempel Hemmeslövs Herrgård utanför Båstad och Onsala Herrgård i Kungsbacka.

Det är många personer som sett flyktingboendena som lukrativ business, bland andra Bert Karlsson och Bertil Andersson, och underlag fanns det; år 2015 så sökte 162 877 personer asyl i Sverige. Under 2015 så erhöll Migrationsverket fakturor om totalt 824 746 610 kronor för asylboende från de tio största privata asylbolagen i landet och ägarna tjänade stora pengar.

Dock så har nu flyktingströmmen avtagit varför många flyktingboenden åter stängt, vissa på grund av att det saknas boende och andra på grund av hur verksamheten skötts. Oavsett anledning till att boendet stängt så har de som bott fått flytta vidare och vad som nu händer med herrgårdarna, som ofta har en anrik historia, är höljt i dunkel. I vissa fall så får de stå och förfalla. Men det finns också exempel på hotell som blivit flyktingboende och som nu åter blir hotell och kanske kan en del av herrgårdarna också se detta hända.

När nu Migrationsverket stängt och stänger 183 flyktingboenden runt om i landet så är det cirka 16 000 personer som kommer att behöva flytta.