Att själv bo i en anrik gammal herrgård kan idag vara kostsamt, varför många ägare har valt att inrätta boendemöjligheter, bra restauranger, spafaciliteter och dylikt för att på så vis kunna göra sig pengar på sin egendom.

Nedan är några av de herrgårdar som är populärast i Sverige idag.

Skebo Herrgård

Herrgården är belägen i Roslagen och under många år så tog landets artistelit sin tillflykt hit under lediga perioder. Lill-Bags, Agneta Fältskog och Jarl Kulle är några av de som hittade hit och i deras minne så har nu rum uppkallats efter dem. Belägen i en vacker park och invid sjön Närdingen så erbjuder denna 1700-tals herrgård en drömlik plats för bröllop, en avkopplande weekend, jakt, fiske och mycket mer.

Baldersnäs Herrgård

Herrgården ståtar på dalsländsk mark sedan 1800-talet men ägs sedan början av 2000-talet av den omåttligt populäre programledaren Ingvar Oldsberg. Byggnaden är omgiven av en engelsk park och håller öppet för fester, bröllop, konferenser och andra tillställningar. I sann Oldsbergs anda så kan man inte bara bo i själva herrgården utan också i tre järnvägsvagnar som står uppställda i parken.

Gimo Herrgård

Denna herrgård är uppförd på 1600-talet och ståtar med en magnifik huvudbyggnad byggd i sten. Belägen i Östhammars kommun så har den under en tid tillhört järnbruket men under 1930-talet så tog Högerpartiet, följt av Moderaterna och Medborgarskolan över driften. Sedan 1985 så drivs herrgården som hotell-, konferens- och restauranganläggning känd för sina herrgårdsweekends. Dock så arrangeras här en mängd olika temaweekends varför många återkommer flera gånger per år.

Skogaholms herrgård

Denna herrgård erbjuder varken boende, restaurang, konferens eller spa, men man har ändå möjlighet att besöka den och det väljer många att göra. Centralt belägen på Skansen i Stockholm så kan besökarna här se hur en typisk 1700-talsherrgård i Sverige såg ut.