I Sverige finns det väldigt många olika herrgårdar. Det finns vissa som är öppna för allmänheten och därför kan besökas som turistmål, och andra som fungerar som privata bostäder. Det är nog många som drömmer om att bo i en stor herrgård….Men vi får trösta oss med att vi slipper den höga Elkostnad som ett stort hus har. Och kanske istället besöka en av Sveriges fina herrgårdar. Här listar vi några av de mest kända herrgårdarna i vårt avlånga land Sverige. Vissa av dessa kan du besöka och till och med stanna på över natten och prova att leva som en hertig eller hertiginna!

Dufweholms herrgård

 

Sörmland är ett av de landskap som har allra flest herrgårdar. I Sörmland finns faktisk 400 slott och herrgårdar. Ett av dessa är Dufweholms herrgård som ligger vid Dufweholmssjön nära Katrineholm. Herrgården drivs av familjen Åström och de har bland annat en restaurang som besökare kan avnjuta.

Julita herrgård

En mer modernt byggd herrgård i Sörmland är Julita herrgård som ligger vid sjön Öljaren mellan Katrineholm och Eskilstuna. Den här herrgården byggdes först på 1900-talet. Kanske än mer känd har den här byggnaden blivit sedan den mycket kände kocken Tommy Myllemäki öppnade sin restaurang på Julita Wärdshus som ligger väldigt nära Julita herrgård.

Skebo herrgård

Utanför Stockholm i Roslagen ligger Skebo herrgård. Byggnaden upprättades på sent 1700-tal av holländaren Jakob Grill. Fram till 2013 drevs en konferens- och hotellverksamhet i herrgården. Sedan dess har herrgården även fungerat som tillfälligt boende för asylsökande.

Baldernäs herrgård

I Dalsland ligger Baldernäs herrgård. Byggnaden ägs i dag av tv-profilen Ingvar Oldsberg som köpte herrgården 2005. Dessförinnan var herrgården öppen för allmänheten. Runt om herrgården finns även ett naturreservat som har samma namn som byggnaden.

Roma Kungsgård

På Gotland finns ett annat mycket populärt tillhåll för den som är intresserad av herrgårdar. Här ligger nämligen Roma Kungsgård. Byggnaden är i statens ägo, vilket innebär att allmänheten kan komma och besöka herrgården. Bland annat anordnas det teaterföreställningar under sommaren på Roma Kungsgård, som ofta är väldigt populära.

Skogaholms herrgård

Skansen i Stockholm finnes en annan känd herrgård – Skogaholms herrgård. Egentligen byggdes herrgården uppe i Närke på sent 1600-tal, men kom att doneras till Nordiska museet år 1929. Herrgården har alltså flyttats ned från Närke till Stockholm och besökare kan nu komma och se den upprättade versionen av den kända byggnaden.

Krägga herrgård

I Bålsta i Stockholm ligger Krägga herrgård. Den första ägaren till den herrgård ska ha varit heliga Birgittas son Birger Ulfson som hade byggnaden i sin ägo redan på 1300-talet. I dag kan besökare till exempel komma och avnjuta afternoon tea med scones och te på herrgården. En perfekt dagsutflykt en sommarhelg för den som befinner sig i Stockholmsområdet helt enkelt!

Gimo herrgård

Ett annat trevligt utflyktsmål från Stockholm är Gimo herrgård. Byggnaden ska till och med hemsökas av spöken….Och här finns faktiskt till och med en zipline för den som är mer äventyrssugen och inte är sugen på det historiska besöket vid herrgården!