De allra flesta behöver komma bort någon gång. Bort från det ekorrhjul som vanligen präglar vår tillvaro och blir till tråkiga rutiner. Tänk dig att fly staden och dess stress och jäkt för att istället fly ut på landet. Låter skönt, va? Frisk luft och ett lugn som direkt får dig att ladda kroppens batterier gör susen. Lägg därtill ett riktigt skönt boende också, så har du det bästa av två världar. För en riktigt härlig tillvaro, varför inte sikta högt på en gång? Satsa på en herrgård och njut av historiens vingslag, rejält med rymd och en pampighet som bara en äldre fastighet av den här kalibern lyckas åstadkomma. Att boka in en eller ett par nätter på en herrgård där det bedrivs hotellverksamhet är välgörande för både kropp och själ, men kanske siktar du ännu högre – det kanske till och med är så att du är spekulant på att köpa en alldeles egen herrgård.

 

Köpa en herrgård

Våga följa dina drömmar. Dras du till fastigheter av äldre snitt, där klassisk charm med allt vad det innebär lockar, då har du de rätta förutsättningarna för att trivas i en herrgårdsbyggnad. Ingen herrgård är egentligen den andra lik, eftersom de som regel är arkitektritade och därmed har mycket personlighet och individualism. Här kommer du med andra ord bort från “funkis”-begreppen för att istället omfamna detaljrikedomen som finns i allt från stuckaturer till takmålningar och snidade dörromfattningar. För att inte tala om den rejält tilltagna takhöjden, som gäller för de allra flesta herrgårdar.

När du letar herrgård ska du absolut höra med en välrenommerad fastighetsbyrå i Stockholm, Göteborg eller annan ort beroende på var någonstans i landet du bor, alternativt var någonstans du önskar bo. Här kan du få hjälp med att realisera dina drömmar genom proffsiga mäklare som kan marknaden utan och innan. Du kan dessutom få hjälp med finansiering samt annat som låter dig komma ytterligare ett steg på vägen.

Att tänka på vid herrgårdsköp

Att skaffa en herrgård ställer oftast lite högre krav på besiktning än vid köp av en “vanlig” villa. Trots allt handlar det allt som oftast om gamla hus, många flera hundra år gamla, som förstås kan behöva åtgärdas på olika sätt. Handlar det exempelvis om tak eller fasad som behöver renoveras kan det handla om en ganska dyr affär, så här gäller det att kolla skicket för att få med allt i kalkylen. En herrgård innebär också höga uppvärmningskostnader, men pengar finns här att tjäna på rätt uppvärmningsmetod – exempelvis bergvärme.

När du har koll på kostnaderna och känner att det inte innebär ett problem för dig, har du allt att vinna – ett herrgårdsboende är sann livsnjutning och du har gott om plats för familjen.