I Sverige finns det verkligen många gamla vackra herrgårdar och slott som man kan kika närmare på. Vissa är privata och andra är öppna för allmänheten. De här byggnaderna bär på otroligt mycket historia, men det finns säkerligen även en hel del romantik på plats. Ta med dig din käresta och åk på en weekend i riktigt slottsanda. Kanske har du till och med en herrgård närmare dig än du kan tro!

Värmland, Bergslagen och Katrineholm är bara några få av alla de platser i Sverige som erbjuder allt från mat till boende på vackra herrgårdar. Visst finns det även en hel del fina hotell, men är man på jakt efter en herrgård är det troligtvis det äldre och mystiska som man också vill ta del av. Även om vissa hotell är otroligt glamourösa med högkvalitativa entrédörrar från https://www.boonedam.se/ så går det inte att sticka under stol med att ett gammalt slott väcker helt andra känslor. Här nedan kan du hitta en lista på några herrgårdar som vi tycker är värda ett besök.

Sveriges finaste herrgårdar

Hennickehammar – Värmland är en plats som är känd för sin vackra natur och runt Hennickehammars herrgård är naturen nära dig hela tiden. En vacker grönska och djup skog omsluter den ljusgula herrgården som står kvar sedan 1722. Är det romantik du är ute efter kan du beställa ett färdigt paket med bland annat mousserande vin och relaxavdelning. Den som önskar kan även ta sig en tur i ekorna som går att hyra eller bara promenera i skogen och njuta av tystnaden och lugnet som skogen ger.

Åkerby Herrgård – En panoramautsikt utan dess like får du uppleva på Åkerby Herrgård. Herrgården hittar du i Bergslagen och utsikten är över den fantastiska Fåsjön. På plats har du möjlighet att låna fiskeutrustning och fiskekort, men du kan även cykla, äta gott eller slappna av i den varma bastun.

Schenströmska – Schenströmska herrgård hittar du norr om Västerås och herrgården står ännu pall, många år efter att den byggdes. Herrgården har befunnit sig på samma plats sedan 1700-talet. På plats väntar mysiga rum och på varma sommarkvällar är det även grillning i amerikansk stil. Varför inte testa på korv som har tillagats i hela 18 timmar och därefter karamelliserats?

Toftaholm Herrgård – Toftaholm Herrgård är från början en gammal ruin som det har varit många mytomspunna historier om. Herrgården hittar du i natursköna Småland och platsen erbjuder allt från romantik till spännande äventyr. Åker ni som par kanske ni vill slå på stort och välja herrgårdens romantikpaket. I paketet kommer ni bland annat att få champagne, härlig tryffelchoklad och en alldeles hemlig supé. Det enda man vet om denna supé är att den inkluderar hela sex olika rätter.