Det finns gott om gamla anrika herrgårdar i vårt avlånga land och några av dem har anor så långt tillbaka som sent 1700- tal. Många av dem är K-märkta och bibehåller den tidsenliga konstruktionen och stilen. Alla har de en historia att berätta, och en del av herrgårdarna har sina egna spökhistorier och anekdoterna är lika många och inte minst ett sätt att hålla historien om gårdarna levande. Möjligheten att bo på en av de anrika gamla herrgårdarna finns, och man kan få en inblick i hur man levde tidigare då många av dem behåller tidsenlig möblering och återberättar olika livsöden och om vardagslivet på gårdarna. Varför inte ha ett romantiskt herrgårds bröllop eller unna sig en spaweekend på en gammal herrgård.

Historier om gårdarna

Herrgårdar i Bergslagen och Värmland

Hellefors herrgård i natursköna Bergslagen sägs vara hemsökt av Charlotta Heikenskjöld som söker efter sin älskade som dömdes till döden för förräderi och sägs vandra runt i salarna. Hennickehammars Herrgård från tidigt 1700-tal finns i de värmländska skogarna med sin trollska natur. Herrgården var en del av ett brukssamhälle och den siste brukspatronen var Erik Johan “Hammern” Jansson. Herrgården fungerade en tid som arbetsförläggning och fick efter det förfalla. Numer är den en välkänd konferens och hotellanläggning. Funderar du på att köpa en egen herrgård och vill ha hjälp med ekonomin? Följ länken http://xn--lnguider-9za.se/ . Där får du tips hur du kan skapa ditt eget drömboende på någon av de gamla anrika herrgårdarna.

Från adel till dagens besökare

Tidigare ansågs det enbart vara ett privilegium för adeln att bo på en herrgård, idag är tillgängligheten större och de många av dem omvandlats till konferensanläggningar med restaurang och hotelldel eller spa och kurhotell. Det finns så mycket som de flesta inte vet om herrgårdarna, men de flesta har en intressant bakgrund som gärna berättas för besökarna. Tidigare händelser och i vilken form herrgårdarna drevs av forna ägare, herrgårdarna hade ofta en drivande roll när det gällde arbete och ekonomi i samhället.