Drömmer du om att äga och bo på en herrgård, eller att driva hotell, B&B eller kanske en hästgård?

Då har du tur!

I skrivande stund finns det en rad vackra herrgårdar till salu runt om i Sverige. Vad sägs om en herrgård med anor från medeltiden, ett slott med koppling till Eiffeltornet eller en fullt utrustad hästgård med upplyst paddock?

Alla lika pampiga och vackra, men också med en pampig prislapp. Hur ska du ha råd att finansiera ett sådant köp, och sedan dessutom ha råd att driva stället? Tipset är att samla lån, utgifter och intäkter på ett välorganiserat sätt, och att regelbundet uppdatera dig genom att hålla ett vakande öga på ekonomin.

Till salu i skrivande stund

  • Tullesbo slott i Sjöbo, Tullesbo

En fantastisk fastighet i sann rokokostil, belägen i Sjöbo i Skåne. Till huvudbyggnaden hör skogsmark, åkermark, betesmark samt en rejält stor tomt. Trädgården är anlagd av Hans Ramel, som även var med om att uppföra slottet under 1700-talet.

  • Smedstorps slott vid Smedstorpsjön, Österlen

Denna pampiga byggnad uppfördes 1570 och ligger precis intill Smedstorpsjön på vackra Österlen i Skåne. Det är varsamt renoverat och restaurerat med flertalet originaldetaljer i behåll. 400 kvadratmeter boyta, med kringbyggnader såsom förråd, sadelkammare, dubbelgarage samt ett ridhus.

  • Brunsbergs Herrgård i Brunskog, Värmland

Vackert belägen herrgård inte långt från Kaffekvarnen i Brunsberg som genomgått omfattande renoveringar och har en yta på 550 kvm fördelad på 11 rum. Till gården hör bland annat en jaktstuga, en flygel samt en trädgård som går i engelsk stil. I trädgården samsas rosor, hortensior och rododendron med perenna rabatter och avenbokshäckar. Här finns även en ekologisk köksträdgård.

  • Kastberga slott i Eslöv, Skåne

Detta slott har varit till försäljning i ett par års tid, och har anor ända från 1890-talet. Slottet har renoverats i omgångar och består idag av 675 kvm boyta fördelade på 16 rum. Här finns ett fantastiskt bibliotek som bevarats i i tidsenlig stil, men även en park med tillhörande poolhus samt gästhus, stall, rasthage, paddock, tennisbana och ett orangeri.

  • Ekeberga gård i Helsingborg, Skåne

1865 lät den f.d. riksdagsmannen Paul Paulsson bygga denna vackra gård, som även den renoverats varsamt genom åren. Här finns ett 20-boxars stall med tillhörande ridhus och paddock samt gästlägenhet och utomhuspool. Fastigheten är på 620 kvm och är inhyst i 1, 5 våningsplan.

  • Skogshyddan i Särö, Kungsbacka

En fantastisk herrgård med 12 rum som bland annat hyser en egen privat biograf. Till fastigheten hör en parkliknande trädgård som har både pool och fontän. Med 150 meter till havet har gården ett utsökt läge och efter ett antal renoveringar uppgår boarean till 375 kvm, fördelade på 12 rum, 1 kök och 2 stora badrum.

Lycka till!