Gimo herrgård är en herrgård i ordets rätta bemärkelse – på de stora tillhörande markerna finns en rad olika byggnader, däribland disponentvillan, kassörsbyggnaden, stallet och ett klocktorn. När man kör upp till gården från den södra sidan får man verkligen intrycket av att man är på väg till ett fint herresäte: man parkerar bilen på en grusplan som närmast liknar en slottsgård, och går sedan fram längs en gång inramad av lyktstolpar fram till den imponerande, vita stenbyggnaden som tronar mellan två murar med valvportar som leder till de övriga ägorna. Vad är då historien bakom denna pampiga byggnad?

Själva herrgården byggdes under den andra halvan av 1700-talet på uppdrag av Robert Finlay, och är ritad av arkitekten Jean Eric Rehn. Då hade Gimo varit platsen för ett järnbruk ända sedan tidigt 1600-tal. Herrgården stod färdig år 1767, men innan dess hade den hunnit byta ägare ännu en gång, då Finlay sålde bruket till Johan Henrik Lefebure. Han lät dock färdigställa de byggnadsplaner som Finlay startat.

Verksamheten med järnbruket fortsatte ända fram till år 1935. Då såldes herrgården till Arvid Lindmans stiftelse, som var en del av Högerpartiet, numera Moderaterna. I och med detta blev Gimo herrgård en kursgård för partiet och för studieförbunden Medborgarskolan, vilket den var ända fram till 1985. Då öppnades gården även för andra som var intresserade av att hyra den. Gården förblev dock i Moderaternas ägo ända fram till 1991, när den såldes till familjen Schneider.

Idag är Gimo herrgård en kursgård och en konferensgård som kan erbjuda 88 rum och sviter till sina besökande gäster. Konferenslokalerna har kapacitet för 150 personer, och för att sköta hela verksamheten har herrgården runt 40 anställda. För att sköta om så stora ägor har man dock inte bara behov av mänsklig hjälp, utan även av maskiner. En traktor är till exempel ett mångsidigt verktyg. På Buildor.se finns ett stort utbud av traktorer, bland annat en Stiga traktor Tornado, och där hittar man säkerligen en traktormodell som passar just ens egna behov, även om man inte har en herrgård.