Det är många som drömmer om att äga och bo på en herrgård. Men det är en dröm som kräver både mycket arbete och planering. Om du köper en herrgård bör du antingen vara mycket rik eller ha en bra affärsidé för att få gården att bära sig själv ekonomiskt.

Herrgården – vackert hem med mycket jobb

Herrgårdar är verkligen vackra byggnader, ofta med en historisk känsla. Samtidigt måste de skötas om och det tar både tid och kostar pengar. Om du har en herrgård eller planerar att köpa en, så är det viktigt att vårda den. Det kostar mer att renovera upp en gammal herrgård, än att kontinuerligt ta hand om den. Bland det viktigaste är taket – det får inte regna in, då får du mögelproblem. Tak är också vackra, särskilt på äldre byggnader. Din takläggare i Stockholm är DM Tak som både lägger nytt tak, målar upp tak och ger dig all service som du behöver.

Herrgården som ett företag

Du måste se på din (blivande) herrgård som ett företag. En stor gård måste bära sig själv. Det finns många sätt som en herrgård kan generera pengar på. Innan du sätter igång bör du göra en marknadsanalys så att du är säker på att det verkligen finns efterfrågan på ditt företagserbjudande där du bor.

  • Det är många som driver hotell- och konferensverksamhet på sina herrgårdar. Det är en perfekt verksamhet som fungerar vare sig gården är stor eller liten. Ett tips kan vara att vända dig mot utlandet för att få fler kunder, särskilt sommartid.
  • Du kan också bedriva jordbruk på herrgården, förutsatt att det finns en ladugård och stora ängsmarker. Du kan också kombinera jordbruket med ett hotell, då många gillar att få träffa djur på semestern.
  • Ett tredje tips är att hyra ut rum till lokala företagare, ha kontorshotell, särskilt om herrgården finns i närheten av en stad.